Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2
  • koper włoski

    1
  • papryka czerwona

    1
  • cukinia

    1
  • cytryna

    1/2
  • cebula biała

    1
  • oliwa

    4 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • kardamon mielony

  • Szafran - nitki

  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35
Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy nożem (w kratkę). Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200˚C przez 15–20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35
Koper włoski, cebulę, cukinię oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i smażymy na patelni z oliwą. Doprawiamy kardamonem, szafranem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35
Z upieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ i przekładamy go do patelni ze smażonymi warzywami. Dodajemy sok z połowy cytryny i łyżeczkę cukru. Wszystko razem dusimy przez 3–4 minuty.
Doradca Smaku
Podajemy na zimno lub na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

3 tygodnie temu
Ciekawe danie :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Smakowity przepis wart zapamiętania;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat