Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2
  • koper włoski

    1
  • papryka czerwona

    1
  • cukinia

    1
  • cytryna

    1/2
  • cebula biała

    1
  • oliwa

    4 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • kardamon mielony

  • Szafran - nitki

  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35
Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy nożem (w kratkę). Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200˚C przez 15–20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35
Koper włoski, cebulę, cukinię oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i smażymy na patelni z oliwą. Doprawiamy kardamonem, szafranem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35
Z upieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ i przekładamy go do patelni ze smażonymi warzywami. Dodajemy sok z połowy cytryny i łyżeczkę cukru. Wszystko razem dusimy przez 3–4 minuty.
Doradca Smaku
Podajemy na zimno lub na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

04.05.2018 14:59
Ciekawe danie :)

Bożena Matuszczyk

02.05.2018 22:31
Smakowity przepis wart zapamiętania;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat