Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • gicz cielęca

    2 plastry z kością
  • seler

    1 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    100-150 ml
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • liść laurowy

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29
Seler, cebule, marchewkę i czosnek kroimy w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29
Gicz cielęcą doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy plastry giczy, aż będą rumiane.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29
Następnie przekładamy mięso na talerz i na tej samej patelni przez 3–4 minuty smażymy seler z liściem laurowym. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę i czosnek. Dolewamy bulion warzywny, doprawiamy suszonym tymiankiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pomidory pelati (wraz z zalewą) i musztardę. Całość dusimy przez kilka minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29
Warzywa przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego, na to układamy usmażone plastry giczy cielęcej. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200˚C.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29
Danie przekładamy na talerz i gotowe! Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

23.04.2018 22:47
Gicz cielęca kusi smakiem jak i wyglądem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat