Doradca Smaku VIII: Pstrąg z kremem estragonowym, odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Pstrąg z kremem estragonowym, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    2
  • masło

    4 łyżki
  • marchewka

    1
  • seler naciowy

    1
  • cebula biała

    1/2
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • ocet

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    200 ml
  • olej do smażenia

  • kiełki

    garść
  • estragon

  • liść lubczyku

  • sól morska

  • pieprz cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Pstrąg z kremem estragonowym, odc. 34
Pstrągi doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej z 1 łyżką masła i przekładamy na nią pstrągi. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 15-20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Pstrąg z kremem estragonowym, odc. 34
Marchewkę i seler naciowy kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przekładamy na nią pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i lubczykiem. Dusimy przez 6-7 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Pstrąg z kremem estragonowym, odc. 34
Przygotowujemy krem estragonowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła. Dolewamy białe wino i ocet. Sos redukujemy mniej więcej do połowy objętości. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy estragonem. Całość zaprawiamy 1 łyżką masła i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Pstrąg z kremem estragonowym, odc. 34
Na talerz wykładamy pstrąga, obok niego seler z marchewką. Całość polewamy kremem estragonowym. Dekorujemy kiełkami buraka.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.05.2018 01:17
Smakowita rybka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat