Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 2
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Dodatkowo

masa krówkowa o smaku kajmaku 20 dag
powidła śliwkowe 15 dag
rodzynki 0,5 szklanki
czekolada mleczna 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 20 minut do schłodzenia.
3. Szklanką wykrawamy ciasteczka. W niektórych wykrawamy jeszcze dziurkę kieliszkiem. Ciastek musi być do pary, jedno z dziurką i jedno bez dziurki.
4. Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
5. Ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie spód bez dziurki smarujemy kajmakiem. Ciasteczko z dziurką smarujemy powidłem. Ciasteczka ze sobą łączymy. Do środka dajemy rodzynki. Tak samo wszystkie ciasteczka przekładamy.
6. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasteczka.
7. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady i gotowe. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak