Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan obrany 220 g
mąka pszenna 260 g+ 1 łyżka kawy zbożowej
cukier kokosowy 50 g
jajko 2 duże sztuki
orzechy 50 g
olej kokosowy 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 raczej czubata łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
kawa zbożowa 1 łyżeczka
cukier kokosowy 1/2 łyżeczki
wódka słodka orzechowa 60-70 ml
banan obrany 110 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe

Kroki postępowania

1
Orzechy lekko rozdrabniamy.
Kawę z cukrem zalewamy wódką, dokładnie mieszamy.
Dwa banany obieramy ( 220 g ), kroimy w cząstki, polewamy sokiem z cytryny, zalewamy kawą, mieszamy, po kilkunastu minutach same banany przekładamy do głębokiej miski.
Do pozostałej kawy dodajemy pokrojonego w paski obranego banana, mieszamy i odstawiamy.
Do bananów w misce dodajemy jajka, cukier, olej i energicznie mieszamy trzepaczką, lub krótko robotem kuchennym.
Krok 1 - Ciasto bananowe foto
2
Mąkę mieszamy z proszkiem, orzechami i porcjami dodajemy do jajecznej masy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Formę 20-21 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto dobrze rozprowadzając je na boki.
Krok 2 - Ciasto bananowe foto
3
Na wierzch układamy plasterki banana, całość polewamy zalewą kawową.
Wstawiamy do piekarnika 180 C na około 50 minut.
Ciasto możemy podać z mlekiem lub jogurtem, świetnie smakuje polane syropem z agawy lub klonowym.
Krok 3 - Ciasto bananowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 22.04.2018 19:39
FAjny pomysl!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak