Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
bulion warzywny 200 ml
sok z cytryny 1/2 szt
jogurt naturalny 400 ml
śmietana 12% 200 ml
rzodkiewki 4 szt
ogórek 1 szt (krótki lub gruntowy)
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym

Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich.
Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ).
Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę.
Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak