Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz trapera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bekon 300 g
wołowina 1 kg
mąka 1/2 szklanki
marchew 250 g
cebulka marynowana 450 g
wino białe wytrawne 300 ml
alkohol 1 szklanka burgundu
bulion wołowy 300 ml
sól 1/2 łyżeczki
ketchup 1 łyżka
woda 200 ml
ryż 300 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pieczarki 1/2 szklanki (pokrojone)
natka pietruszki 2 łyżki (posiekanej)
oregano 3/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz trapera

Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem na chrupko. Skwarki osączyłem z tłuszczu, odłożyłem. Do foliowego worka włożyłem połowę mięsa, wsypałem mąkę 9 odłożyłem 3 łyżki mąki ). Usmażyłem na łyżce tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem.
Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup.
Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak