Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 4 sztuki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/5 sztuki
czosnek 3-4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa

Nóżki oczyścić umyć i przełożyć do garnka.
Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości.
20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek.
Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości (i rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać.
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:29
robie taka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak