Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jedno ciasto trzy rodzaje klusek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane ok. 1,5 litrowy garnek
mąka ziemniaczana tyle aby zapełnić puste miejsce
sól do smaku
jajko

dodatkowo;

koper świeży 1/2 pęczka,
przecier pomidorowy 2 -3 łyżki,

Przepis i sposób przygotowania na: Jedno ciasto trzy rodzaje klusek

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować.
Po ugotowaniu odlać wodę , przecisnąć przez praskę.
Wyrównać powierzchnię a następnie na powierzchni zaznaczyć cztery części (ja robię sobie taki krzyż), jedną wyjąć i położyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać skrobię czyli mąkę ziemniaczaną.
Dodać sól , jajko ,całość dokładnie wymieszać.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać przecier pomidorowy , do drugiej dodać posiekany koperek , a trzecią zostawić zwykłą.
Z każdej porcji formować kluski.
Zagotować wodę dodać soli i na gotującą wodę wrzucić kluski.
Kluski można gotować razem lub każde osobno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:22
fajne, kolorowe kluski.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak