Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • okoń

    1 szt.
  • melon żółty

    1/4 szt.
  • sok z limonki

    1 szt.
  • limonka

    2 plasterki
  • papryka ostra

    1 szt.
  • kiełki fasoli mung

    50 g
  • szalotka

    2 szt.
  • oliwa z oliwek

    2-3 łyżek
  • mix sałat

  • szczypiorek

  • kapary całe Smak

    20 g

Do smaku

  • imbir mielony

  • sól morska

  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27
Okonia filetujemy, następnie przykrywamy filety folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27
Ości z okonia przekładamy do miski, dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę szalotki, następnie wlewamy wyciśnięty sok z limonki i oliwę. Doprawiamy imbirem, posiekaną ostrą papryczką i białym pieprzem. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę melon. Odstawiamy na chwilę, żeby aromaty się połączyły. Wyjmujemy ości.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27
Okonia wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do wcześniej przygotowanych składników na ceviche. Całość doprawiamy solą i posiekanym szczypiorkiem.
Na talerzu układamy mieszankę sałat i kiełki fasoli mung. Następnie wykładamy ceviche i kapary. Ozdabiamy plastrami limonki.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Ceviche z okonia z melonem, odc. 27
Ceviche ozdabiamy plastrami limonki.
Doradca Smaku
Do mieszanki sałat możemy wybrać rzymską, cykorię i radicchio.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

18.04.2018 23:36
Przyznaję że przepis przypadł mi do gustu , chociaż nie wiem jak będzie smakowała surowa ryba. Wygląda kusząco i smakowicie,;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat