Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z marynaty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 600 g,
oliwa 1/4 szkl,
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka,
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka,
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1 łyżeczka płaska,

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z marynaty

Umyty i osuszony karczek pokroić w plastry a następnie lekko rozbić tłuczkiem.
Natrzeć oliwą połączoną z przyprawami,nakryć ścierką i odstawić na 1,5 - 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu kawałki mięsa ułożyć w brytfance z dobrze rozgrzaną oliwą.
Mięso podpiec na złoty kolor z obu stron ,następnie zmniejszyć płomień ognia i piec mięso do miękkości, co jakiś czas obracając i w razie potrzeby podlać ciepłą wodą.
Po upieczeniu mięso wyjąć a z powstałego soku zrobić sos , zagęszczając go mąką wymieszaną z wodą.
Sos można również zabielić śmietaną wcześniej zahartowaną nie wielką ilością gotowego już sosu.
Doprawić do smaku w razie potrzeby ulubionymi przyprawami.
Mięso z powrotem włożyć do sosu i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:22
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak