Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z budyniem, piankami i watą cukrową

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warstwa budyniowa

galaretka ametystowa o smaku wieloowocowym 1
barwnik spożywczy do ciast różowy według uznania
mleko 500 ml
cukier 2 łyżki
budyń waniliowy 1

Warstwa piankowa

Pianki marshmallow 86 g
woda 1 łyżka

Dodatkowo

słodycze wata cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z budyniem, piankami i watą cukrową

1. Najpierw przygotowujemy warstwę budyniową. W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Dodajemy szczyptę barwnika aby wzmocnić kolor. Masę odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.
2. Porcję budyniu dajemy do szklanek.
3. Przygotowujemy warstwę piankową. Pianki wraz z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4. Przekładamy masę do szklanek. Jest ona ciągnąca, więc można nią zrobić wzroki na szklankach.
5. Na koniec nakładamy watę cukrową.
6. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak