Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z indyka w sosie serowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bulion drobiowy 500 ml

Pulpeciki

mięso mielone indycze 250 g
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
sól i pieprz

dodatkowo

mąka pszenna 1 łyżka
serek topiony z papryką 100 g
jogurt grecki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z indyka w sosie serowym

Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Do miski przekładamy mięso, jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki
i posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy na gładką masę. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do osobnej miseczki odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 17.04.2018 08:49
Mojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak