Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafele

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
chili Prymat 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia około 500 ml
ciecierzyca 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Falafele

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki.

Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita).

Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Ponownie miksujemy. Masę odstawiamy w misce okrytej folią spożywczą do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy małe kuleczki a z nich płaskie kotleciki. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony. Na zewnątrz falafele są chrupiące, w środku mięciutkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 16.04.2018 21:30
Arabski, wegański przysmak w postaci pysznego falafela. Zakochałam się w tych kotlecikach z ciecierzycy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak