Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25

odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • mięso jagnięce bez kości

    300 g mielone
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • bulion drobiowy

    150-200 ml
  • pomidor

    1 szt. bez skóry
  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    500 ml
  • oliwa z oliwek

    30 ml
  • parmezan

  • liść laurowy

  • kmin rzymski

  • gałka muszkatołowa cała

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25
Bakłażany obieramy i kroimy w podłużne, jednocentymetrowe plastry. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu oliwą. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 10–15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy solą i dodajemy liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy mięso jagnięce.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25
Doprawiamy kminem rzymskim. Po upływie 7–8 minut dodajemy pomidory pelati. Gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dolewamy wywar drobiowy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przy użyciu trzepaczki. Następnie dolewamy mleko i bardzo dokładnie mieszamy, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry bakłażana i masę warzywno-mięsną, następnie pokrojonego w plastry pomidora. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25
Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 20–25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

16.04.2018 23:16
Smakowite i kuszące danie aż nas ochota naszła jak patrzeliśmy;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat