Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik dla 4 letniej Lenki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt;

jajko 5 szt,
mąka tortowa 3/4 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
cukier 3/4 szkl,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,
sól szczypta,

krem śmietankowy;

śmietana 30% 800 ml,
cukier puder 3 łyżki,
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki,
fix do śmietany 3 op,
woda gorąca 1/4 szkl,

dodatkowo;

masa 1 op. malinowo - śmietankowa,
śmietana 30% 500 ml,
Krem: 1 op, śmietankowy,
mleko ok.300 ml,
rurki wafelkowe 2 pacz po 160 g,.orzechowe,
rurki wafelkowe 1,5 pacz. po 160 g,kokosowe,
dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
dżem malinowy 1 słoik,
brzoskwinie w puszce 1 puszka,
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla 4 letniej Lenki

Tortownice o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia I sodą.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.

Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 krążki.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Ubitą śmietanę połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną.
Brzoskwinie odsączyć na sitku , po odsączeniu pokroić w kostkę.
Rurki waflowe poobcinać na wysokość tortu.
Spód biszkoptu nasączyć sokiem z brzoskwiń , następnie posmarować dżemem brzoskwiniowym , nałożyć większą połowę ubitej śmietany. oraz odsączone , pokrojone brzoskwinie.
Brzoskwinie powciskać w śmietanę , nałożyć drugi krążek, nasączyć sokiem brzoskwiniowym posmarować dżemem malinowym lub wiśniowym, nałożyć gotowy krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu.(zostawić trochę kremu do dekoracji)
Nałożyć trzeci krążek.
Cały tort obłożyć gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.
Następnie boki tortu obłożyć rurkami waflowymi orzechowymi i kokosowymi na przemian 3 orzechowe 2 kokosowe i znowu 3 orzechowe 2 kokosowe itd.
W jednym miejscu nałożyć odcięte kawałki rurek tak 5 -6 szt. na górze nałożyć również odcięte kawałki rurek i zrobić coś w kształcie ławeczki gdzie posadzimy naszą lalkę.
Tort obwiązać wstążką.
Górę tortu wyrównać ubitą śmietaną.
Udekorować rozetkami z ubitej śmietany , kremu malinowego oraz kawałkami rurek.
Ozdobami i koralikami cukrowymi.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu na ławeczce z rurek siadamy naszą laleczkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:21
tort na medal.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak