Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna zapiekanka z maniokiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

warzywa 700-800 g (maniok)
ser pleśniowy niebieski 100 g
mleko 3,2% 1/2 szklanki
łopatka wieprzowa 500 g
cebula 2 szt
ząbki czosnku 8 szt
olej rzepakowy 4 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna zapiekanka z maniokiem

Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Puree z manioku dzielimy na 4 części. Te z kolei na pół.

Mięso dzielimy na 4 części.

W naczyniach do zapiekana układamy najpierw puree, później warstwa mięsa i zakrywamy puree.

Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak