Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczochy po rzymsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczochy 6 szt
jajko 6 szt
szalotka 3 szt
ząbek czosnku 1 szt
natka pietruszki
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
masło
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy po rzymsku

Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak