Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    1
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • parmezan

    50 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • jajka

    1
  • masło

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    100 g grillowana
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    100 ml
  • szpinak

    1 garść
  • ser wędzony

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przekrój batata na pół i nakłuj ostrym nożem, następnie piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy batat ostygnie, wyciągnij z niego miąższ i ubij za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie dodaj sól morską, pieprz kolorowy, tymianek, parmezan, mąkę pszenną, całe jajko i wymieszaj na jednolitą masę.
Podziel ciasto na 4 części i ukształtuj z niego cieniutki wałek. Aby ciasto nie kleiło się do stolnicy, podsyp podłoże mąką pszenną.
Następnie potnij uformowany wałek pod skosem (w ten sposób powstaną kopytka). Gotuj przez około 8 minut we wrzącej osolonej wodzie.

Sos
Na lekko rozgrzaną patelnię dodaj masło, grillowaną paprykę, dopraw chili i zalej słodką śmietanką.
Gotuj przez około dwie minuty, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą, a chili odda kolor. Następnie dodaj ugotowane kopytka i świeży szpinak. Na samym końcu posyp kopytka wędzonym twarogiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

13.04.2018 20:10
Fajny przepis i na pewno bardzo smaczne danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat