Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej pieczony z marchewką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki

Marynata

miód płynny 1 łyżka
olej 1 łyżka
czosnek 2-3 ząbki
sól 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Ponadto

marchewka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Porada

Mięso wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie - z wyjątkowym posmakiem czosnku. I ta zarumieniona skórka oraz aromatyczne kawałki marchewki...

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej pieczony z marchewką


Przygotować marynatę.
Miód i olej dokładnie połączyć z drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
Przygotować kurczaka.
Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kawałki kurczaka, listki laurowe oraz marchewkę uprzednio pokrojoną w plasterki umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:28
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak