Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla Kamila
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka)
Po upieczeniu wystudzić.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy krążki.
Każdy nasączamy sokiem z brzoskwiń.
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
Brzoskwinie odsączamy z syropu , odsączone kroimy w drobną kostkę.
Spód biszkoptu po nasączeniu smarujemy dżemem, następnie nakładamy część ubitej śmietany oraz część pokrojonych brzoskwiń,nakładamy drugi krążek i robimy to samo nakładamy trzeci krążek.
Gotowy krem czekoladowy i gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Rurki obcinamy na wysokość tortu.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym, boki tortu obkładamy przygotowanymi rurkami kokosowymi.
Na wierzchu tortu szkicujemy, oznaczmy kształt misia.
Misia dekorujemy gotowym kremem czekoladowym i zabarwionym kremem niebieskim i zielonym.
Cały tort dookoła dekorujemy rozetkami z masy śmietankowej ,kremu czekoladowego oraz koralikami cukrowymi.
Torcik przewiązuję wstążką i wkładam do lodówki na kilka godzin.