Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik dla Kamila

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt;

jajko 5 szt,
mąka tortowa 3/4 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
sól szczypta
cukier 175 g,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,

masa śmietankowa;

śmietana 30% 1 litr,
cukier puder 3 łyżki,
śmietan fix 3 - 4 op,

dodatkowo;

krem czekoladowy 1 opakowanie,
krem do tortów śmietankowy 1 opakowanie,
mleko 3,2% 600 ml,
dżem porzeczkowy 1 słoik
brzoskwinie w puszce 1 puszka,
zielony barwnik szczypta
barwnik spożywczy czerwony szczypta niebieski,
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla Kamila

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka)
Po upieczeniu wystudzić.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy krążki.
Każdy nasączamy sokiem z brzoskwiń.

Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.

Brzoskwinie odsączamy z syropu , odsączone kroimy w drobną kostkę.

Spód biszkoptu po nasączeniu smarujemy dżemem, następnie nakładamy część ubitej śmietany oraz część pokrojonych brzoskwiń,nakładamy drugi krążek i robimy to samo nakładamy trzeci krążek.

Gotowy krem czekoladowy i gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Rurki obcinamy na wysokość tortu.

Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym, boki tortu obkładamy przygotowanymi rurkami kokosowymi.

Na wierzchu tortu szkicujemy, oznaczmy kształt misia.

Misia dekorujemy gotowym kremem czekoladowym i zabarwionym kremem niebieskim i zielonym.

Cały tort dookoła dekorujemy rozetkami z masy śmietankowej ,kremu czekoladowego oraz koralikami cukrowymi.
Torcik przewiązuję wstążką i wkładam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:18
tort na medal.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak