Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron pełnoziarnisty

    200 g
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • groszek cukrowy

    100 g
  • masło

    1 łyżka
  • jajka

    2 szt.
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • gałka muszkatołowa mielona

  • kiełki rzodkiewki

  • parmezan starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować warzywa – umyte szparagi obrać i odciąć twarde końcówki. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić groszek i gotować do miękkości. Następnie tak samo postąpić ze szparagami. W międzyczasie w kolejnym garnku ugotować makaron al dente. Następnie przygotować jajka – do osolonej wody z dodatkiem octu wybić jaja i gotować do momentu ścięcia białka. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, przełożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze części szparagi i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć na patelnię makaron, wymieszać i gotowe danie przełożyć na głębokie talerze. Na wierzch każdego ułożyć przygotowane jajko. Posypać świeżymi kiełkami rzodkiewki lub słonecznika i tartym serem Parmezan.
Doradca Smaku
Zamiast kiełek rzodkiewki można użyć kiełek słonecznika, a ser Parmezan zastąpić serem typu bursztyn

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

12.04.2018 12:32
Pyszne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat