Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Placki ziemniaczane

ziemniaki 4 szt
jajko 1 szt
ser żółty 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos pomidorowy z kiełbaskami

cebula biała 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
woda 250 ml
cukier 1 łyżeczka
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące.

Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz kiełbaski wiedeńskie. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 11.04.2018 21:28
Uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem przygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na placuszki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak