Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczka jaglana z czekoladową pomarańczą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 4 łyżki
serek śmietankowy 40 g
odżywka białkowa 10 g (np. o smaku białej czekolady)
płatki migdałowe 10 g
miód wielokwiatowy 1 łyżeczka (opcjonalnie)
pomarańcza 1/2 szt.
mięta kilka listków do dekoracji
gorzka czekolada 4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczka jaglana z czekoladową pomarańczą

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie miksujemy ją razem z serkiem Bieluchem, odżywką białkową i płatkami migdałowymi. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i umieszczamy ją w foremce do wypieku babeczek. Deser chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Pomarańczę dokładnie obieramy ze skóry wraz z białymi częściami. Ścinajmy skórkę tak, aby zachować okrągły kształt pomarańczy. Po jej oczyszczeniu wycinamy filety, a z pozostałości wyciskamy sok.
Niewielką ilość czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej – pamiętajmy, aby nie dopuścić do wrzenia czekolady. Filety z pomarańczy układamy na papierze do pieczenia i oblewamy je do połowy rozpuszczoną czekoladą.
Babeczkę jaglaną układamy na talerzu wraz z pomarańczą w czekoladzie. Deser polewamy odrobiną soku z pomarańczy (do soku możemy dodać łyżeczkę miodu). Do dekoracji świetnie sprawdzą się listki mięty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 10.04.2018 19:07
Pyszna babeczka, pięknie podana;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak