Babeczka jaglana z czekoladową pomarańczą

Babeczka jaglana z czekoladową pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    4 łyżki
  • serek śmietankowy

    40 g
  • odżywka białkowa

    10 g (np. o smaku białej czekolady)
  • płatki migdałowe

    10 g
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • pomarańcza

    1/2 szt.
  • mięta

    kilka listków do dekoracji
  • gorzka czekolada

    4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie miksujemy ją razem z serkiem Bieluchem, odżywką białkową i płatkami migdałowymi. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i umieszczamy ją w foremce do wypieku babeczek. Deser chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Pomarańczę dokładnie obieramy ze skóry wraz z białymi częściami. Ścinajmy skórkę tak, aby zachować okrągły kształt pomarańczy. Po jej oczyszczeniu wycinamy filety, a z pozostałości wyciskamy sok.
Niewielką ilość czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej – pamiętajmy, aby nie dopuścić do wrzenia czekolady. Filety z pomarańczy układamy na papierze do pieczenia i oblewamy je do połowy rozpuszczoną czekoladą.
Babeczkę jaglaną układamy na talerzu wraz z pomarańczą w czekoladzie. Deser polewamy odrobiną soku z pomarańczy (do soku możemy dodać łyżeczkę miodu). Do dekoracji świetnie sprawdzą się listki mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

10.04.2018 19:07
Pyszna babeczka, pięknie podana;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat