Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone bataty, sos z avocado i sałatka z rucoli

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

batat 3 szt. (średniej wielkości)
oliwa 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
kurkuma 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta

Sałatka

rukola 200 g
pomidorki koktajlowe 100 g
granat 1/2 szt (ziarna)

Sos

awokado 2 szt.
sok z cytryny 1/2 szt.
czosnek 1 ząbek
bazylia 10 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bataty, sos z avocado i sałatka z rucoli

Bataty myjemy dokładnie pod wodą, możemy użyć do tego małej szczoteczki. Po osuszeniu nacinamy je w 0,5cm odstępach i polewamy każdego ziemniaka oliwą z oliwek. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy je ze sobą i nacieramy nimi bataty. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim ziemniaki owinięte folią aluminiową. Pieczemy je przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170˚C.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu blendujemy i odstawiamy na pół godziny do połączenia się smaków.
Na trzech talerzach rozkładamy sałatkę z rucoli i pomidorów koktajlowych. Upieczone bataty układamy na sałacie i obficie polewamy je sosem z avocado. Do dekoracji i wydobycia smaku idealnie sprawdzą się ziarna granatu, którymi posypujemy słodkie ziemniaki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 10.04.2018 19:23
Pięknie podane i w sam raz na smaczną kolacje.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak