Krem z buraka z prażonymi pestkami dyni

Krem z buraka z prażonymi pestkami dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • buraki czerwone

    2 kg
  • włoszczyzna

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • jogurt naturalny

    4 łyżki

Prażone pestki dyni

  • pestki dyni

    1/2 szklanki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka (lub akacjowy)
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka wędzona

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą wcześniej włoszczyznę i czosnek wrzucamy do garnka z zimną wodą. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do warzyw. Gotujemy wywar warzywny. Buraczki myjemy i każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową dodając po kilka igiełek rozmarynu. Pieczemy je w temperaturze 160˚C do miękkości. Po upieczeniu obieramy je ze skórki i kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy do wywaru. Całość warzyw miksujemy (w razie potrzeby dodajemy odrobinę przegotowanej wody). Doprawiamy do smaku pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Prażone pestki dyni:
Wszystkie przyprawy wsypujemy do małej miseczki i mieszany ze sobą. Pestki dyni wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 8 minut. Ważne aby co dwie minuty przemieszać pestki. Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy je przyprawami i polewamy miodem.
Krem z buraka wlewamy do talerzy, podajemy z łyżką gęstego jogurtu i prażonymi pestkami dyni.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tomomamo

4 tygodnie temu
A tak na oko to ile wody, żeby to faktycznie krem był? :D

norweska20

11.04.2018 17:32
Bardzo apetyczna zupka :)

bietka

10.04.2018 19:29
Pyszna zupka : )

Bożena Matuszczyk

10.04.2018 19:24
Krem wygląda przepysznie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat