Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka pszenna 100 g do podsypania
oregano 0,5 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 0,5 łyżeczki
drożdże świeże 15 g
mleko 3,2% 1 1/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
olej 3 łyżki
kabanos 3 szt
suszone pomidory 4 szt
oliwki zielone 5 dużych szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Do dużej miski przesiewamy 400 g mąki pszennej, do osobnej pozostałe 100 g. Dodajemy oregano, lubczyk, sól i cukier. W ¾ szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy świeże drożdże. Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Dolewamy resztę mleka. Kabanosy oraz greckie oliwki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Dodatki dokładamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiając podsypujemy resztą mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 12 okrągłych bułeczek. Układamy je w blaszce na muf finki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 190*C przez 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 09.04.2018 21:50
Do takiej bułeczki wystarczy dobre masło! Znakomite dodatki - smaczne kabanosy, aromatyczne suszone pomidory i greckie zielone oliwki sprawiają, że bułeczki są wyśmienite. Upieczone w foremce na muffinki wyglądają jak małe pączusie! Gwarantuję - znikają jeszcze cieplutkie! A przygotowanie to dosłownie bułka z masłem - każdy sobie poradzi!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak