Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula biała 1 szt
szczypiorek usiekany 3 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
ząbek czosnku 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
bulion drobiowy 700 ml
marchew 3 szt
Liść lubczyku suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
koncentrat pomidorowy 100 g
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem

Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe, okrągłe pulpeciki. Mięso wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 09.04.2018 21:25
Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak