Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23

5.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

mule 2 kg
szalotka 3
ząbki czosnku 3
por 1
pomidory bez skóry 2 duże
wino białe wytrawne 250 ml
śmietana 30% 200 ml
natka pietruszki świeza
olej do smażenia

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23

Kroki postępowania

1
Szalotki drobno siekamy. Pora przekrajamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Z pomidorów usuwamy miąższ, następnie kroimy je w kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23 foto
2
W dużym garnku rozgrzewamy olej (dno musi być nim całkowicie przykryte). Przekładamy do niego pora, szalotki i po chwili czosnek. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy mule. Doprawiamy solą ziołową. Dodajemy pokrojone pomidory, podlewamy białym winem, doprawiamy pieprzem białym. Podlewamy śmietaną i doprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż mule się otworzą.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23 foto
3
Mule serwujemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.04.2018 22:07
Świetne ale nie lubię muli.D.S ubiór super.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak