Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22

5.0
(181)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
cukier 4 łyżki
jogurt naturalny 5 łyżek
jajko 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

serek śmietankowy 300 g
cukier 6 łyżek
jajko 1 duże
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1-2 łyżeczki

Wierzch

owoce 400 g (np. borówki, truskawki)
miód 3 łyżki
mięta liście do dekoracji
Cynamon cały Prymat
Goździki całe Prymat

Porada

Przygotowując ciasto pamiętajcie, żeby wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Szczególnie, gdy dodajemy do ciasta proszek do pieczenia. Gdy składniki nie są dobrze wymieszane może powstać zakalec.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22

Kroki postępowania

1
Do miski dodajemy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Dokładnie ugniatamy. Część (5-6 czubatych łyżek) odkładamy na kruszonkę. Do pozostałej części dodajemy jogurt naturalny, jajko i proszek do pieczenia. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180˚C przez ok. 20 minut (należy sprawdzać co jakiś czas).
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto
2
Do drugiej miski dodajemy cukier, jajko, serek śmietankowy i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszamy, do momentu powstania gładkiej masy.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto
3
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy miód i rozpuszczamy go do momentu powstania delikatnej pianki. Następnie dodajemy 1 laskę cynamonu oraz truskawki. Chwilę smażymy i dodajemy pozostałe owoce. Doprawiamy goździkami i podsmażamy przez chwilę. Owoce nie mogą się rozpaść.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto
4
Na wcześniej podpieczony spód wykładamy masę serową, owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180˚ C przez około 30-40 minut.
Podajemy udekorowane listkami mięty.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak