Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone z kurczaka

    500 g
  • mleko kokosowe

    250 g
  • limonka

    1
  • papryka ostra

    1/2
  • cebula czerwona

    1
  • papryka zielona

    1/2
  • Kapusta pak choi

    2
  • oliwa z oliwek

  • woda

    300 ml
  • koper świeży

Do smaku

  • przyprawa curry

  • kolendra cała

  • kminek cały

  • sól morska

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Limonkę obieramy i wycinamy 3–4 fileciki (miąższ bez białej skóry), z pozostałej części wyciskamy sok. Połowę ostrej papryki siekamy w cienką kostkę i dodajemy do soku z limonki. Dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21
Czerwoną cebulę siekamy w piórka, z zielonej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy cebulę i smażymy przez 1–2 minuty. Następnie dodajemy paprykę. Doprawiamy kolendrą i dokładnie mieszamy. Po upływie kilku minut dolewamy sos z limonki, ostrej papryki i mleka kokosowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Odparowujemy do uzyskania odpowiednio zagęszczonej konsystencji sosu.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21
Z lodówki wyjmujemy mięso mielone, formujemy kotlety i smażymy na patelni z odrobiną oliwy ok. 3,5 minuty z każdej strony.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Z kapusty pak choi oddzielamy liście i przekładamy je do wody. Gotujemy 3–4 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21
Pulpety podajemy na liściach kapusty posypane posiekanym koperkiem. Polewamy sosem limonkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.04.2018 09:32
Pyszne i kuszące pulpeciki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat