Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

mięso mielone z kurczaka 500 g
mleko kokosowe 250 g
limonka 1
Papryka ostra mielona Prymat 1/2
cebula czerwona 1
papryka zielona 1/2
kapusta pak choi 2
oliwa
woda 300 ml
koper świeży

Do smaku

Przyprawa curry orientalna Prymat
Kolendra cała Prymat
Kminek cały Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

Kroki postępowania

1
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Limonkę obieramy i wycinamy 3–4 fileciki (miąższ bez białej skóry), z pozostałej części wyciskamy sok. Połowę ostrej papryki siekamy w cienką kostkę i dodajemy do soku z limonki. Dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
2
Czerwoną cebulę siekamy w piórka, z zielonej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy cebulę i smażymy przez 1–2 minuty. Następnie dodajemy paprykę. Doprawiamy kolendrą i dokładnie mieszamy. Po upływie kilku minut dolewamy sos z limonki, ostrej papryki i mleka kokosowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Odparowujemy do uzyskania odpowiednio zagęszczonej konsystencji sosu.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
3
Z lodówki wyjmujemy mięso mielone, formujemy kotlety i smażymy na patelni z odrobiną oliwy ok. 3,5 minuty z każdej strony.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Z kapusty pak choi oddzielamy liście i przekładamy je do wody. Gotujemy 3–4 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
4
Pulpety podajemy na liściach kapusty posypane posiekanym koperkiem. Polewamy sosem limonkowym.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.01.2019 21:39
Mnie by bardzo smakowało, lubię drób.
Bożena Matuszczyk 11.04.2018 09:32
Pyszne i kuszące pulpeciki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak