Przepis i sposób przygotowania na: Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą parzoną
Mięso rozbić lekko tłuczkiem przez folię, natrzeć solą i pieprzem.
Przygotować farsz;
Mięso mielone przełożyć do miski dodać jajko, przyprawy , obraną drobno pokrojoną cebulę a także bułkę tartą.
Całość dokładnie wymieszać.
Na rozbitym schabie rozłożyć doprawione mięso , na mięsie na środku ułożyć białą parzoną kiełbasę.
Ciasno zwinąć i obwiązać nitką kuchenną.
Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć cały schab z wierzchu, oprószyć jeszcze dodatkowo majerankiem i włożyć do brytfanki a następnie do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec pod przykryciem około 1,5 godziny.
Tak 30 minut przed końcem pieczenia schab odkryć a do brytfanki dołożyć pokrojoną w plastry oprószoną majerankiem kiełbasę białą.
Smażymy aż schab się ładnie spiecze.
Podajemy do obiadu albo jako przekąskę,przystawkę.