Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany- omdlały Imam
Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki, zeszkliłem na połowie oliwy, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory ( pomidory wcześniej po nacięciu sparzyłem).
Całość dusiłem 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodałem natkę pietruszki, wymieszałem.
Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut