Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany- omdlały Imam

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 4 szt
cebula 4 szt
ząbki czosnku 4 szt
sok z cytryny 1 łyżka
pomidory 3 szt
oliwa 1/2 szklanki
natka pietruszki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany- omdlały Imam

Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem.
Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki, zeszkliłem na połowie oliwy, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory ( pomidory wcześniej po nacięciu sparzyłem).
Całość dusiłem 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodałem natkę pietruszki, wymieszałem.
Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak