Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Hit

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopty x 3

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
kakao ciemne 1 łyżeczka

Krem

mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 4 łyżki
margaryna 25 dag

Dodatkowo

ciastka markizy paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Hit

1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, ze trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze dwa biszkopty.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty.
9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Boki jak i wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu wyciskamy 6 rozetek i kilkanaście wokół nich małych.
10. Odkładamy 6 markizów, a resztę kruszymy.
11. Pokruszonymi markizami obkładamy boki, a te 6 wbijamy w duże rozetki.
12. Tort odstawić do zastygnięcia na kilka godzin.
13. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak