Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta kajmakowo-czekoladowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

cukier puder 0,5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
margaryna 12,5 dag

Masa

masa krówkowa o smaku kajmaku 20 dag
czekolada mleczna 5 dag

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag

Porada

Składniki są na dwie tarty o średnicy około 18 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta kajmakowo-czekoladowa

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy nią bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masą smarujemy tartę i odstawiamy do zastygnięcia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią tartę.
8. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.04.2018 23:31
pysznie tarta wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak