Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piwo jasne 250 ml
bulion drobiowy 1 l
cebula biała 1
pieczywo tostowe 7-8 kromek
boczek wędzony 200 g
masło 2-3 łyżki
olej do smażenia
Pieprz biały mielony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło. Przekładamy cebulę do garnka i doprawiamy lubczykiem. Chwilę podsmażamy, podlewamy około połową bulionu. Pozostały bulion dolewamy później w trakcie gotowania, jeśli za dużo odparuje. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy piwo.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20 foto
2
Z 5-6 kromek chleba tostowego wydrążamy miąższ, rozdrabniamy go i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy 15-20 minut, a następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku świeżo startą gałkę muszkatołową.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20 foto
3
Boczek kroimy w grubszą kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy do momentu, aż będzie rumiany. Przekładamy go do miseczki, a z patelni odlewamy połowę tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20 foto
4
Dwie kromki chleba tostowego obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni po smażeniu boczku przez ok. 2-3 minuty.
Zupę podajemy z grzankami i boczkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.04.2018 23:43
Ciekawa i na pewno smaczna zupa.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak