Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piwo jasne

    250 ml
  • bulion drobiowy

    1 l
  • cebula biała

    1
  • pieczywo tostowe

    7-8 kromek
  • boczek wędzony

    200 g
  • masło

    2-3 łyżki
  • olej do smażenia

  • pieprz biały Prymat

  • liść lubczyku

  • gałka muszkatołowa cała

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło. Przekładamy cebulę do garnka i doprawiamy lubczykiem. Chwilę podsmażamy, podlewamy około połową bulionu. Pozostały bulion dolewamy później w trakcie gotowania, jeśli za dużo odparuje. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy piwo.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20
Z 5-6 kromek chleba tostowego wydrążamy miąższ, rozdrabniamy go i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy 15-20 minut, a następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku świeżo startą gałkę muszkatołową.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20
Boczek kroimy w grubszą kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy do momentu, aż będzie rumiany. Przekładamy go do miseczki, a z patelni odlewamy połowę tłuszczu.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20
Dwie kromki chleba tostowego obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni po smażeniu boczku przez ok. 2-3 minuty.
Zupę podajemy z grzankami i boczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.04.2018 23:43
Ciekawa i na pewno smaczna zupa.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat