Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus curry z pestkami dyni

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciecierzyca 300 g
tahini pasta sezamowa 150 g
sok z cytryny 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
kumin 1 łyżeczka
woda
curry 2 łyżeczki
kurkuma 0,5 łyżeczki
sól do smaku

DODATKI

Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki (do namaczania i gotowania)
olej z pestek dyni (do polania)
pestki dyni

Porada

PRZECHOWYWANIE: Pozostałą część hummusu przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem z pestek dyni i przechowujemy w lodówce około 7 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus curry z pestkami dyni

Uwielbiam hummus, ponieważ dostarcza mnóstwo energii, witamin oraz poprawia samopoczucie. Ta pasta to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj zapraszam na bardziej wyrazistą wersję hummusu o smaku curry z dodatkiem oleju oraz pestek dyni, zawierających pełno minerałów, w tym magnezu, żelaza, fosforu, potasu i cynku. Jeść tylko na zdrowie! :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren.

* Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.

KROK 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a następnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę tahini, kumin, curry oraz kurkumę i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą.

KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).

Hummus podajemy z olejem oraz ziarnami pestek dyni.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak