Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia 3 łyżki typ 2000
woda ciepła 500 ml przegotowana
ząbki czosnku 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
chleb żytni na zakwasie 1 piętka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur Zewy

Do wyparzonego słoika wlać wodę, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać resztę składników.
Zakryć słoik gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Zakwas mieszać codziennie jeden raz drewnianą łyżką.
Potem zakwas przecedzić do drugiego wyparzonego naczynia.
Naczynie zakręcić i przechowywać zakwas w lodówce.
Taki zakwas wytrzyma w lodówce do 3 tygodni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak