Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 2 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
kakao 2 lekko kopiaste łyżki
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa serowa

ser biały 1 kg w wiadereczku
jajko 5 dużych sztuk
cukier 1 niepełna szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 2 sztuki
masło lub margaryna 15 dag
masa kajmakowa 20 dag
rodzynki 1 szklanka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie.

Kroki postępowania

1
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam serniki i piekę je dość często. Obowiązkowo muszą znaleźć się na każde święta i dla gości. Dodam, że za każdym razem sernik jest inny. Tym razem upiekłam kajmakowy z dużą ilością rodzynek na bardzo kruchym kakaowym spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :)

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.
Krok 1 - Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. foto
2
Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. foto
3
Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
Krok 3 - Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. foto
4
Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
Krok 4 - Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. foto
5
Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Krok 5 - Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:16
Znakomity sernik.
bietka 03.04.2018 08:02
Pyszny serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak