Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5 sztuk
mąki 1,5 szklanki
cukru 1 szklanka
wody 1 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru waniliowego 1 opakowanie
truskawek ok 1 kg
dowolnej galaretki 2 opakowania
budyniu waniliowego 2 opakowania
mleko 3/4 litra
margaryny 1,5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z truskawkami

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać wodę i delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. łyżkę mąki zostawić do obsypania truskawek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Truskawki wcześniej umyte, odszypułkowane i osączone podzielić na 2 części. Jedną część truskawek obsypać mąką i ułożyć na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 - 40 minut. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach przegotowanej wody i odstawić do stężenia. Ugotować budyń dodając więcej cukru niż w przepisie na opakowaniu. Do ostudzonego budyniu dodać margarynę i wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto.Następnie układamy odłożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 06.12.2010 10:31
mniam
katarzynka455 13.10.2010 14:11
fajny placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak