Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA WIELKANOCNA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 15 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyżki

Dodatkowo

marmolada
pisaki spożywcze

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA WIELKANOCNA

Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy: margarynę, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Większą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy do formy do tarty o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy marmoladą. Z pozostałego ciasta wycinamy foremkami wielkanocne ciasteczka i układamy na marmoladzie. Tartę pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. Jak przestygnie to smarujemy kolorowymi pisakami.
Idealna ozdoba świątecznego stołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak