Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flan au caramel

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 sztuki
mleko 200 ml
cukier 90 g
cynamon 1 laska

Porada

Foremki można usunąć poprzeć przecięcie ich z góry w dół.

Przepis i sposób przygotowania na: Flan au caramel

50 g cukru wsypać do garnka z grubym dnem i skarmelizować. Gotowy karmel przelać do 4 wysokich i zbyt szerokich foremek (należy robić to szybko, by karmel nie zastygł).
Mleko zagotować z cynamonem, a następnie wystudzić do 40 stopni. Wymieszać z jajkami i resztą cukru, cynamon wyrzucić. Przecedzić. Wlać do 4 foremek z karmelem.
Foremki włożyć do wrzątku (muszą być zanurzone do połowy). Gotować do zastygnięcia kremu z jajek, mleka i cukru. Wystudzić i dać na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak