Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsiki

łopatka wieprzowa 500 g
jajko 1 szt duże
cebula 1 szt
kajzerka 1 szt
mleko 1 szk
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

sos

papryka czerwona 350 g pieczona z zalewy
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sambal oelek 1 łyżka
przecier pomidorowy 500 g
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
kukurydza w puszce 1 puszka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie z pieczonej papryki Zewy

Bułkę namoczyć w szklance mleka i odcisnąć
Mięso na klopsiki zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką.
Dodać resztę składników i wyrobić masę, uformować kulki mniej więcej orzecha włoskiego.
Klopsiki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Klopsiki wyjąć z wody.

Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju.
Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
Najpierw wrzucić cebulę, podsmażyć ją a potem dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko chwilę smażyć i dodać resztę produktów.
W miarę potrzeby sos jeszcze doprawić.
Na koniec dorzucić do sosu klopsiki i zagotować wszystko razem.
Klopsiki podawać z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.04.2018 22:09
Mniam, ale pyszny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak