BABKA POMARAŃCZOWA

BABKA POMARAŃCZOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • margaryna

    25 dkg
  • mąka pszenna

    25 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    20 dkg
  • sok z pomarańczy

    1 sztuka
  • skórka z pomarańczy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę otartą z jednej pomarańczy, a na sam koniec dodajemy ubite białka, wszystko razem łączymy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąka i wlewamy ciasto. Pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu dekorujemy dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat