Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone żeberka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg,
musztarda
sól i pieprz
Czosnek suszony Prymat
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
Majeranek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 - 3
olej do smażenia 4 - 5 łyżek,
cebule 2 szt,
pomidory 2
bulion ok. 200 ml,

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone żeberka

Żeberka wieprzowe opłukać ,osuszyć pokroić na porcje.
Następnie posmarować musztardą, oprószyć przyprawami.
Żeberka włożyć na rozgrzany olej i podsmażyć z każdej strony.
Pod koniec dodać obraną pokrojoną w większe kawałki cebulę.
Po 15 minutach dodać opłukane pokrojone w ćwiartki pomidory, liście laurowe oraz bulion.
Brytfankę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (u mnie około 70 minut).
Krótko przed końcem duszenia mięso odkryć aby się zrumieniło i ładnie spiekło.
Rada;
Sos z cebulą i pomidorami można zmiksować, zgęścić śmietaną doprawić do smaku i ponownie zagotować.
Takim sosem możemy polać ziemniaczki.
Ja żeberka podawałam do kapusty razem z ziemniakami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:12
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak