Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa swojska kiełbasa

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 10 kg
sól 10 dkg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 5 dkg (solanka)
Pieprz czarny mielony Prymat 2,5 dkg
czosnek 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa swojska kiełbasa

Mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy sól, solankę, pieprz i czosnek wyciśnięty przez praskę i wyrabiamy mięso na jednolitą masę, w razie potrzeby dodajemy około pół szklanki wody. Jak mięso jest wyrobione, to maszynką wyciskamy go w jelita i formujemy kiełbaski. Gotowe kiełbasy dajemy do wędzarni i wędzimy przez około 5 godzin , najlepiej drzewem owocowym.
Po wyciągnięciu z wędzarni kiełbasy są już gotowe do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.03.2018 07:52
Dziękuję Bożenko :)
Bożena Matuszczyk 29.03.2018 22:48
bietka pyszna kiełbaska aż mi ślinka pociekła. Zabrałam przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak