Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet "rosołowy"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane mięso z kurczaka 1 Kg
włoszczyzna 200 G
jajko 2 Szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 Łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 Łyżeczka
sól i pieprz 2 Łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 Łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 Łyżeczka

Porada

Przed pieczeniem ozdabiamy pasztet ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdza się czosnek w łupinach, który nadaje aromatu

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet "rosołowy"

Mięso i warzywa z rosołu mielimy, dodajemy żółtka, przyprawy, zieleninę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, by pasztet był bardziej soczysty, dodajemy 1/3 szkl bulionu.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli do masy.
Keksówkę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą, nakładamy masę i na nią wg uznania - co lubimy.
Pieczemy ok godziny w 180°C.

*podana ilość starczyła na 20cm keksówkę jednorazową. Jeżeli pieczemy w zwykłej, domowej o dł 30cm, to czas pieczenia zwiększa się do ok 1.5 godz.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak