Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2
ziemniaki 8 średniej wielkości
marchew 2
pietruszka 2
przecier ogórkowy 500 g
ziele angielskie 3
pieprz 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól
śmietana około 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wkładam mięso i przyprawy - ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewam około 1,3 l wody. Gotuję na małym ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko tę w całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut.
Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków).
Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy.
Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut.
Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.04.2018 18:14
Dawno nie gotowałam :)
katarzynka455 29.03.2018 16:56
Bardzo lubię taką zupkę...pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak